Wat heeft een met kleine bloemetjes geborduurde zijden zakdoek met Pierre Cuypers te maken? Het is geborduurd door zijn dochter!
Een bijzonder niet te missen object vóór de deur van het Cuypershuis is de ‘Passer’. Een geliefd object om te fotograferen en bij af te spreken.
Deze keer het verhaal achter twee tapijten die tot en met 5 maart 2023 te zien in de tentoonstelling De Golvende Lijn.
De vloertegels uit de Willibrorduskerk buiten de Veste schitteren door hun vorm, kleur en dessin.
Met de zomer voor de deur en nu het weer ‘mag’, krijgen we weer zin om te reizen! Hoe ging dat eigenlijk in de tijd van Cuypers?
Om de opdrachtgevers van Kasteel De Haar te overtuigen maakte Cuypers een maquette.
Pierre Cuypers tekent voortdurend stadsbeelden, bloemen en bladmotieven. Deze inspiratie verwerkt hij tot geometrische patronen die bij de toeschouwer tegenwoordig nog steeds verbazing oproepen.
Een mysterieuze Maria is te zien in de ruimte ‘Het netwerk van Cuypers’. De glasplaat maakt deel uit van een bijzondere collectie glasnegatieven.
Het sinterklaascadeau in de ruimte ‘Thuis bij Cuypers’ is een afgietsel van de hand van Pierre Cuypers. Het bijzondere cadeau vertelt een persoonlijk verhaal.
In de collectie is kerkelijk textiel nauwelijks vertegenwoordigd. Gelukkig werd in 2019 een sacramentsvaan geschonken door de Paters Redemptoristen van het Klooster in Wittem.
Als je de ruimte ‘Beelden’ in de vaste presentatie inloopt, dan stap je in de wereld van de werkplaats van Cuypers. Je hoort er de beeldhouwers letterlijk aan het werk.
Een topstuk in de collectie van het Cuypershuis. Niet alleen door zijn omvang valt hij op, maar vooral ook door de prachtig beschilderde voorstellingen op de deuren.
Bij binnenkomst in de vaste presentatie wordt de bezoeker verrast met een grote verscheidenheid aan producten uit Cuypers’ ateliers. Tussen al dit moois staat deze beeldengroep.
In de ruimte ‘Thuis bij Cuypers’ hangt een geschilderd drieluik, met de luiken dicht! Dat heeft een speciale reden.
Een alleraardigst schilderijtje, gemaakt door de vader van Pierre Cuypers, is te zien in ‘De werkkamer van Cuypers’ in de ruimte ‘Inspiratiebronnen’.
In de ruimte Thuis bij Cuypers staat de eerste druk van het boek ‘Blank en Geel’, samen met de trouwfoto van Mia Cuypers en Frederic George Taen Err Toung.
Een bijzonder object uit de collectie is het punteerapparaat. Hiermee konden de beeldhouwers nauwkeurig en snel een beeld 1 op 1 kopiëren, verkleinen of vergroten.
In de tentoonstelling '800 jaar Munsterkerk' is een door Pierre Cuypers ontworpen hoogaltaar te zien.
Dit gipsafgietsel van een ronde sluitsteen laat goed zien hoe Cuypers dacht over zijn werk.
Het servies is gemaakt voor Kasteel De Haar. Want niet alleen het kasteel, ook de complete inrichting is uitgevoerd naar Cuypers' ontwerp!