Op Cuypers’ werktafel in de ruimte ‘Inspiratie’ liggen een paar van zijn schetsen. In 1887 tekent hij op een schetsblad een aantal symmetrische bladmotieven in verschillende kleuren. Op een ander stuk papier combineert hij tekeningetjes van bladeren en takjes met al wat meer uitgewerkte schetsen voor randversieringen. Beide tekeningen zijn door hem gesigneerd. Het zijn voorbeelden van de indrukwekkende hoeveelheid schetsen die Cuypers maakte.
Pierre Cuypers tekent voortdurend, overdag, ’s-avonds en op reis: stadsbeelden en natuur, bloemen en bladmotieven, soms zelfs dieren en een enkele keer landschappen. Ze worden door Cuypers gestileerd tot geometrische patronen. De tekenaars in de werkplaatsen werken Cuypers’ schetsen uit tot gedetailleerde plantekeningen, waarna de beeldhouwers, ornamentsnijders en schilders ermee aan de slag gaan.
In Cuypers’ kerken en gebouwen zoals het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en Kasteel De Haar wordt de kijker bijna overrompeld door de talloze decoraties die op de natuur geïnspireerd zijn. Ze zijn verwerkt in gebeeldhouwde reliëfs, kapitelen en kleurrijke muur- en gewelfschilderingen. Ook in zijn meubels komen dierenkopjes, bladeren en bloemen vaak voor.
Bekijk hier de schets met bladmotieven of de schets voor randversieringen.
Meer lezen over Cuypers’ liefde voor de natuur? Klik dan hier voor een eerdere aflevering van ‘object met een verhaal’.